Vi lever i en utrygg verden og enkelte vil nok hevde at verden blir litt mer utrygg for hvert eneste minutt som går. Dessverre så er det veldig lite vi kan gjøre med despoter og gale presidenter, men det vi kan gjøre er å ta våre forhåndsregler på vår sikkerhet. Det handler om å gjøre oss uavhengige av andre og det handler om å beskytte seg selv. Før ville man nok blitt kalt gal hvis man trodde at USA hørte på telefonsamtalene dine og at noen overvåker deg konstant. Det er ikke langt fra sannheten og det er nettopp derfor det er et økende fokus på nettopp dette.

Tidligere har vi i Norge ledd litt av disse utenlandske «doomsdaypreppers» som forskanser seg inne i en bunkers med VPN, billige solcellepanel og feltmat. Nå sier ikke vi at man trenger å gjøre akkurat det samme men man ville vært dum om man ikke tok noen forhåndsregler når man lever i den verden vi gjør.

Dette handler til syvende og sist om din sikkerhet. VPN er kanskje den enkleste måten du kan beskytte deg på i dag. Den største trusselen mot oss vanlige mennesker i dag er ikke at noen kommer å annekter Norge men det er at noen invaderer vårt privatliv. Hvis du kjøper en VPN som du bruker når du surfer på internett, sender epost eller sitter å betaler regninger i nettbanken så vil du sikre deg selv. Hvis du ikke har VPN så kan du ikke være sikker på at noen ikke registrerer din aktivitet.

Det høres kanskje drøyt ut men hvis du sjekker hva Facebook vet om deg, hva Google vet om deg og ikke minst hva myndighetene faktisk vet om deg så vil du få et sjokk. Vi blir nemlig overvåket i alt vi gjør. Intensjonen bak denne overvåkningen er ikke at du skal lide men informasjonen kan brukes til å manipulere deg til å kjøpe varer og tjenester. Eller informasjonen kan bli brukt for å påvirke dine beslutninger. Et godt eksempel på dette er valget i USA hvor den nåværende presidenten i USA ble valgt. Da brukte et selskap informasjonen de hadde samlet inn til å lage det som noen kaller den perfekte stormen og nå sitter vi her med en ustabil president. Konsekvensene av denne manipuleringen er ennå ikke over. Det kan i teorien være denne manipuleringen som fører til den neste verdenskrigen eller en annen større krise.

En VPN-server koster ikke mer enn en snusboks i måneden og kan beskytte deg. Du får tilbake friheten vi hadde før cookies og databaser med informasjon. Det er faktisk overraskende lite oppmerksomhet rundt nettopp dette med å bruke VPN. I dag så brukes VPN som oftest av folk som kjenner til problemene fra jobb eller som har en datateknisk bakgrunn som forstår hvilke risikoer som står på spill.

Vårt råd til deg er å investere i din egen sikkerhet på nett. Det er nok ikke mange årene til det blir påbudt av forsikringsselskaper og banker at man bruker VPN. Til tross for strenge regler på datainnsamling så vet vi at dette foregår fortsatt. Vår aktivitet eller data er nemlig blitt en av de mest verdifulle materialene vi har i dag. Invester i din egen sikkerhet i dag, VPN koster ikke mye men gir deg en god forsikring mot skumle ting på webben.