For å få full kontroll på hva som er forskjellen mellom proxy og VPN, så har vi rett og slett laget en oversikt som kan gjøre det enkelt for deg å få en god og helhetlig oversikt.

Hva er proxy-servere og VPN-er?

La oss starte med det grunnleggende, hva er en VPN og hva er en proxy-server, og til slutt hva er VPN-er med Proxy i 2022.

VPN-er

VPN-er er virtuelle private servere som krypterer all brukers nettaktivitet og enhets IP-adresser. Vanligvis kommer de i form av enten en app eller en nettleserutvidelse.

Proxy-servere

En proxy-server, på en annen side, er en datamaskin som står mellom brukeren og serveren som kun skjuler enhetens IP-adresse, ikke all nettaktivitet. Vi ser oftest følgende typer proxy-servere:

·  SOCKS5: Mange velger å bruke SOCKS5 til ting som fildeling, videostreaming og online spill, men det er mye tregere enn HTTP.

·  HTTP: HTTP er en proxy-server som vanligvis brukes for å få tilgang til geobegrensede nettsteder. Hvis du bor i et land med høye nivåer av internettsensur, er HTTP et godt alternativ for deg. Dette er den mest brukte varianten.

·  Transparent: Proxy-servere brukes ikke bare til å låse opp bestemte nettsteder. De kan også brukes til det motsatte formålet. Du vet hvordan du ikke kan gå på Facebook ved de datamaskinene i det offentlige biblioteket ditt? Grunnen til det er at bibliotekarene kan ha brukt en gjennomsiktig proxy-server, som blokkerer visse nettsteder fra visningen. Skoler og arbeidsgivere bruker også ofte disse serverne ofte for å blokkere visse sider på skole og arbeidsplass.

Viktige forskjeller

La oss først snakke om de store forskjellene mellom VPN-er og proxy-servere.

·  Kryptering: Hovedforskjellen mellom en VPN-proxy og en VPN er kryptering. VPN-er skjuler ikke bare din private IP-adresse, men all nettaktiviteten din, for eksempel nettstedene du besøker, ved hjelp av kryptering. Proxy-servere, derimot, vil bare endre IP-adressen din, men de vil ikke kryptere dine online aktiviteter.

·  Selge data: De fleste proxy-servere er gratis, og for å bøte på denne mangelen på kostnad, vil mange selge brukerdata til annonsører. De fleste VPN-er på den annen side er betalt og logger eller deler ikke brukertrafikkdata.·  Betalt vs. gratis: Selv om det er mange gratis VPN-alternativer tilgjengelig, har de fleste grenser for hvor mye data du kan bruke per dag, hvor mange servere du kan bytte til og mer. For de fleste er det fornuftig å investere i et betalt alternativ, mens flertallet av proxy-servere er gratis.