Smarte hjem er i vinden som aldri før, og det aller meste kan kobles til nett. Det gjelder ikke bare smartkontakter, fjernstyrte lamper eller kameraer, men også kjøkkenmaskiner som kaffemaskiner, oppvaskmaskiner, kjøleskap og komfyrer. Er det lurt å koble disse dingsene til internett?

Begrensninger og muligheter

Det er viktig å huske på hvilken funksjon forskjellige deler på kjøkkenet egentlig har. Store deler er per definisjon «analogt» i og med mye av det vi gjør på kjøkkenet handler om å for eksempel lage mat med hendene våre, eller spise og være sammen. Derfor er det også alltid lurt å begynne med selve kjøkkeninteriøret når du skal planlegge et nytt kjøkken, ikke de digitale hvitevarene. Kjøkken fra ledende leverandører som AUBO Kjøkken, les mer om produktene deres, kan selvfølgelig tilpasses til alle typer hvitevarer.

Å skru på kaffemaskinen fra mobilen er kanskje interessant for noen få, men husk på at du fortsatt må fylle på både kaffe og vann. Det samme gjelder for alt fra stekeovner til oppvaskmaskiner – du kommer ikke unna den manuelle jobben. Det er viktig å være klar over at de digitale ekstrafunksjonene hovedsakelig er akkurat det, ekstrafunksjoner utover produktets kjernefunksjon.

Sikring av kjøkkenmaskiner som er tilkoblet nett

Tilkoblede kjøkkenmaskiner bør i utgangspunktet sikres på samme måte som andre dingser og tjenester. Pass for eksempel på å bruke sikre unike passord, og slå på tofaktorautentisering. Hvis du etter noen måneder merker at du faktisk ikke bruker nettfunksjonen, da er det kanskje like greit å deaktivere den? Det er ingen skam å snu.

Det er dessuten smart å reflektere over hvilke risikoer som egentlig er forbundet med bruken av nettløsningen. Tilgang til oppvaskmaskinen er kanskje ikke så farlig, men hva med om noen skrur på stekeovnen? Risikoen er selvfølgelig lav, men det er viktig å være bevist på sikkerhet også når det gjelder tilkoblede kjøkkenmaskiner.