Nettilgang uten sporing

Det å bli sporet når man surfer kan være ganske irriterende. Annonser som er tilpasset din nettdata kommer fram på de sidene du besøker, hele tiden med mål om at du igjen skal handle produktet eller melde deg inn i en klubb.

Nå er helt krypterte nettverk tilgjengelig for alle, i private nettverk online. Prinsippet er enkelt, teknologien svært kompleks. Med en helt lukket tilgang som krypterer alt som foregår, da forblir man anonym uansett. Det kalles VPN.

 

Hvordan surfe privat uten VPN

Det er mange måter å begrense at nettsidene kan gjøre hverdagen på nett kjip. Man kan for eksempel la være å godta informasjonskapsler, man kan surfe inkognito, eller helt privat også.

Dette gjøres litt forskjellig i de ulike nettleserne, men på for eksempel Safari er det bare å gå inn på arkiv og åpne et nytt privat vindu.

For Chrome brukere som ønsker å surfe privat må de først klikke på meny-symbolet og deretter velge nytt inkognitovindu.

Når du surfer privat vil ikke nettleseren lagre datahistorikken. Ingen spor vil etterlates.

Men denne funksjonen gjør at datamaskinen blir tregere og kan bruke mer strøm. Om privat surfing er helt privat er det mange som strides om. Dessuten blir ikke IP-adressen din skjult, og dermed heller ikke din lokasjon.

Man kan også surfe fra en nettleser som sies å være tilegnet privat surfing. Hva gjør eller ikke gjør er slik nettleser:

• De vil aldri lagre personlig informasjon
• Sporing med tilrettelagte annonser skjer ikke
• Surfingen forblir anonym selv ved bytte av nettverk

Men på slike nettlesere kan viktig informasjon være mangelfull fordi denne nettleseren ennå er i utvikling.

Så alternativt kan man skaffe seg VPN.

 

Med VPN får man rask surfing uten bekymring

Det er flere ting et VPN gjør for deg som nettbruker. Foruten at man slipper å fundere på om man blir overvåket av naboen eller etterretningstjenesten, så vil man få en stabil tilgang uansett hvor man befinner seg. Privat wi-fi er greit, men hva med når du er langt hjemmefra. Der kobles man som regel opp mot nærmeste nett, noe som igjen gjør det usikkert hvor mye som forblir privat.

VPN har disse fordelene:

• Identiteten din vil forbli trygg og helt anonym
• Sensur vil ikke være et tema
• Restriksjoner vil kunne brytes
• Rask og anonym nettbruk
• Skjult plassering

 

Hvordan gjør de det?

For å få ett VPN til å fungere er det viktig å ha sterk kryptering og mange servere. De fleste VPN tjenester har tusenvis av servere plassert rundt om i verden, også i Norge. På den måten kan nettverket tilfeldig plukke en plassering som hele tiden endres. Slik vil det være umulig å si hvorfra surfingen kommer.

Krypteringen virker som et umulig regnestykke som må løses eller et jernteppe som ligger tett pakket rundt en informasjonstunnel. Gjennom tunnelen går all trafikken, og selv om inntrengere vil prøve å hacke seg inn, så vil de ikke få ut noe lesbar data.

Informasjonen om nettsidene du besøker vil ikke etterlates til tredjepart, fordi forbindelsen er kryptert.

 

Smart løsning som enkelte vil utnytte

Når man snakker om en ny løsning for folk flest, er det alltid noen som vil utnytte det. For dem med farlige hensikter er dessverre VPN også en måte å holde aktiviteten sin skjult på. Vi skal ikke gi folk ideer, men det kan handle om kriminalitet som kan ødelegge andres liv.

Vi anbefaler ingen som har slike hensikter å skaffe seg et VPN, men heller som en beskyttelse for denne typen virksomhet.

Beskytt deg selv, bedriften din eller din familie med kryptert VPN, surfingen blir en helt ny opplevelse.