Barna i dag skal visstnok være veldig smarte. De er oppvokst i en digital verden. Og dermed lærer de seg også å bruke de digitale dingsene mye raskere enn foreldrene. Slik har det alltid vært, selv om utviklingen de siste årene har vist et astronomisk skifte.

Det betyr ikke at foreldre skal la alt passere uten å finne mer ut av hva de driver med. Hvilke nettsider de besøker og hva som er så viktig at de må holde på med det resten av dagen etter skoletid.

Så hva er det barn og unge vanligvis gjør på nett. Jo, i prinsippet er det to ting, nemlig eGaming og chatting. Dette er generelt to ting vi voksne aksepterer, selv om spillindustrien både har blitt relativt grotesk og sleip de siste årene. Det pøses ut med skytespill og skrekkfilm-lignende spill hele tiden. Dessuten viser det seg at det fins mange måter de kan bli lurt på, og det kan gå ut over foreldrene.

Men det er også mange andre fristelser på internett. Så det kan hende de vil skjule datatrafikken sin.

Og vet dere hva, kanskje det er nettopp dere de vil holde det skjult for.

VPN – for private nettverk

Måten de gjør det på kalles VPN, virtuelt privat nettverk.

Dette er et nettverk som fungerer i et system av servere som bare medlemmene har tilgang til. Medlemmene eller omverden kan ikke få informasjon om hverandre, og man kan surfe helt uten å legge igjen spor.

Opprinnelig ble det brukt av etterretning, det militære eller for bedrifter som ville holde på verdier. Men også av en helt annen gruppering, nemlig de kriminelle og hackere.

Man beskriver det ofte som en tunnel der ingenting verken kommer inn eller ut.

VPN har blitt mer populært fordi folk flest vil ha større frihet og mer privatsfære. De slipper da unna å føle seg overvåket, annonsering og andre ting som virker forstyrrende. Dette er det jo folk som bare må ødelegge.

Kriminelle bruker VPN på en helt annen måte. Med anonymiteten de får ved å bruke VPN, får de også muligheten til å fortsette handlingene sine. Hvitvasking av penger, menneskehandel, spredning av ulovlig materiale, narkotika og overgrep mot barn er bare noen av tingene de kan finne på.

Hvem styrer hvem?

Det kan være vanskelig å nekte barna å være online. Men hva er det egentlig de holder på med på nett? Hvem er det som sitter i den andre enden og sier at dette er kult? Bare gi oss kontodetaljene så vil du få bonus?
Kanskje blir de til og med truet. Internett er i ferd med å fjerne foreldres integritet, noe som kan være katastrofalt i et samfunn. Vi vet rett og slett ikke hva som foregår lenger.

Råd til foreldre

Skal man la barna drive med data og Gaming. Helt klart. Men foreldre kan ikke la barna få styre nettbruken. Barn vil alltid agere som en avhengig når det kommer til slikt, og da er det foreldrenes plikt å virke som en motpart. For får barna det som de vil, vil også skole og utdanning, sosiale settinger og andre naturlige forhold falle bort.

Og de vil ikke takke deg når de blir eldre. Når de ikke får jobb og må gå på NAV. Når de ikke finner meningen med livet eller ikke har venner. Bare fordi de fikk lov til noe de ikke visste konsekvensene av.

VPN kan være et viktig redskap. Men når barna laster ned VPN på sine enheter bør man stoppe opp og tenke. Vær med barna mer og finn ut om de har det bra.