Datasikkerhet er egentlig ikke noe du skal spøke med, men det er selvfølgelig helt i orden å la seg underholde av mer eller mindre realistiske filmer med tema hacking, datasikkerhet og cyber-kriminalitet. Mange dataeksperter vil kanskje gremme seg over unøyaktigheter – men det kan være god underholdning likevel. På strømmetjenesten Blockbuster finner du flere av disse filmene. Samtidig kan du være trygg på at Blockbuster har den egne sikkerhet i orden, med sikker tilkobling, sertifikater og lignende.

WarGames – klassikeren blant hackerfilmer

WarGames hadde premiere allerede i 1983, og det er sannsynligvis mange yngre seere som ikke har fått med seg denne filmen. Vi skal ikke avsløre hele historien, men hovedpersonen er en elev på high school – som hacker seg inn i systemet til det amerikanske militæret.

I WarGames får du oppleve virkelig «old school» hacking, fra den tiden da internett var langt fra allemannseie. Noen deler av filmen er faktisk relativt realistiske, samtidig som andre deler heldigvis ikke er det.

Live Free or Die Hard – mer realistisk enn du tror?

Ingen vil vel kunne hevde at filmene i Die Hard-serien er spesielt realistiske, og det er for eksempel gjort narr av hvor mange ganger John McClane ville ha blitt alvorlig skadet i løpet av bare noen minutter i disse filmene. Samtidig er premisset i Live Free or Die Hard ikke helt urealistisk, det har skjedd at cyber-kriminelle har manipulert finansmarkeder, og kritisk infrastruktur er utsatt for konstante angrep.

Kampfly som flyr noen meter over bakken er kanskje ikke en del av vanlige dataangrep, men andre deler av denne filmen er relativt realistiske.

The Matrix – red pill or blue pill?

Filmene i Matrix-serien er egentlig en type hacker-filmer, men det er klart at de befinner seg et godt sted unna virkelighetens verden. Samtidig er det kanskje denne lysten til å oppdage en ukjent verden som er typisk for en ekte hacker?