En av de største grunnene til at internett har vært åpent, er at ikke kriminelle bander skulle kunne fungerer beskyttet av et skjult nettverk som bare de kunne operer i. Men dessverre er det alt for mange som ønsker å kompromittere reglene og utnytte andres lojalitet. Det førte til at mange kriminelle miljø opererte i det såkalte skjulte nettet, Tor.

Tor ble opprettet i 2002 for å kunne slippe å legge igjen synlig data som myndigheter og statlige organ kunne få innblikk i. Det er stort sett kriminelle som har denne interessen, fordi de vanligvis har noe å skjule.

Problemet blir vanskeligere å fatte grep om, når det i de statlige organene også begås kriminalitet og handlinger som strider mot en rekke konvensjoner. Vi snakker her om krigføring, handelskriminalitet og maktmisbruk. Ofte er det knyttet til personlig vinning, noe som er helt mot den politikken land skal føre.

Tor står for The Onion Router, og var i prinsippet et prosjekt for å skape anonym kommunikasjon. Dessverre utnyttet kriminelle gjenger dette til å drive alt fra hvitvasking til menneskesmugling og enda verre ting.

Nettet fungerer slik at det leder datatrafikk gjennom et gratis, globalt nettverk bestående av over 7000 brytere. På den måten blir brukernes plassering og bruk skjult for omverden. Her finnes ingen informasjonskapsler eller datalogg. Tor var derfor perfekt for å beskytte private sfæren til folk flest uten å bli overvåket.

Grunnen til at det kalles The Onion Router, (fra veksten løk), er at nettverket er bygd opp som lagene på en løk. Nettverket krypterer all datatrafikk, IP-adresse også videre og sender det gjennom en tilfeldig valgt bryter eller trakt. Her dekrypteres et lag av gangen, helt til alle lag er dekryptert. Nå er innholdet kommet fram til mottakeren.

VPN beskyttelse satt i system

Om man legger Tor nettverket til side, kan man i dag heller bruke et VPN nettverk. Man kan si at de to nettverkene ligner litt på hverandre, og har som formål å skjule datatrafikk for offentligheten. Det er ofte ganske gunstig, spesielt for dem som bruker offentlige WI-FI nettverk og bedrifter. Og igjen handler det om overvåking og kriminalitet.

Dersom man har en bedrift som er fremadstormende og som har en del viktig informasjon de vil skjule, er det også garantert mange som vil få tak i denne informasjonen. Dette kan hackere gjøre på forskjellige måter, som for eksempel sende ut skadelidende e-post eller intervenere på nettverket deres.

VPN nett for privat surfing

Det kan være ting som er plagsomt å tenke på at noen ser over skulderen din på. Det gjelder ting som banktransaksjoner, kortdetaljer og ikke minst private samtaler. Slik informasjon har ikke nettsider lov til å gi bort til andre, men det er helt klart at dette skjer, når man ser på omfanget av søppelpost, reklame, hentydninger også videre. Det er også ganske lett å få ut ganske mye data om personer uten alt for mye kunnskap. Sosiale medier er et sted hvor mange blir lurt. Derfor velger flere og flere VPN beskyttelse for både bedrifter og private.

I Norge er det i dag noen få aktører som finnes på markedet, men det dukker stadig opp flere. Det man bør se etter er hvor mange servere som finnes rundt om i verden, hvor mange enheter man kan beskytte og selvfølgelig prisen på det hele. Er det i tillegg enkelt å installere VPN nettverket, så er det egentlig bare å sette i gang. Surfing, transaksjoner og privat kommunikasjon blir tryggere og mer rettferdig for alle med VPN.

Finn ditt VPN for sikker databruk!