I dagens samfunn vet man aldri hvem som titter over skulderen. Enten kan man bli frastjålet personlig informasjon ved at noen bruker skimming på kredittkortet ditt, eller noen legger ut randomware på e-posten din. Av og til er det lovens lange arm som kommer deg i møte, eller noen ”venner” på sosiale medier som skal spille deg noen puss. Uansett er det ikke artig å bli overvåket. Her er noen tips til hva du kan gjøre.

1.

Endre rutiner

I din daglige runde fra jobb til trening, er det ofte at man bruker de samme rutinene hver eneste dag. Dersom noen er ute etter å finne ut mer om deg, eller å stjele noe fra deg, er dette en veldig enkel sak å undersøke. Tyvene vet når du er på jobb, og ikke hjemme. Men endrer du rutiner, vil ikke tyvene være i stand til å forutsi når du plutselig dukker opp. Det kan være veldig slitsomt å føle at noen overvåker deg, men det er desto bedre å vite at de overhodet ikke har kontroll på deg.

2.

Kontakte politiet

Er du helt sikker på at noen holder oppsyn med deg, bør du kontakte politiet. Det er ingen som har lov å luske i buskene utenfor huset ditt, ei heller i dine dagligdagse gjøremål. Er det en som vil snakke med deg, men som har fått besøksforbud, er politiet aldri langt unna. Slike forhold er svært alvorlige og bør adresseres med engang.

3.

Skifte identitet

Mange går så langt som å forsvinne fra overflaten. Det vil si, de stikker til utlandet og får seg et nytt liv. Men i dag er det også mulig å endre på en rekke ting, for å bli mer anonym. Man kan endre navn, farge håret, få skjegg (om man er mann), eller kroppsbygning. Enkelte ting er lettere enn andre, men heller ikke så morsomt å gjennomføre for den det gjelder, familie og venner.

4.

Skaffe deg et VPN

Føler man at alt man gjør på internett blir overvåket, kan man kjenne det som man mister retten til privatlivet. Reklamen strømmer på, e-posten fylles opp og du føler til og med at internett vet hva du tenker. Etter en stund kommer de samme reklamene også på TV-en din.

Løsningen er å skaffe seg VPN. Med VPN kan du surfe i fred og ikke bli avslørt verken når det gjelder interesser eller følelser. Hverdagen på nett vil bli en helt ny og unik opplevelse.

Det er ikke dyrt å installere VPN til din server, og i stedet for å bruke den, vil man nå kunne velge mellom tusenvis av andre servere plassert rundt om i verden. Din identitet og privatsfære er nå revitalisert.

5.

La dem holde på

Det siste tipset er selvfølgelig å la storebror holde på. Enten det er å overvåke datahistorikken din, se hva du handler på nett eller i butikken. Du har jo uansett ingenting å skjule og om overvåkningen kan være med på å forhindre kriminalitet verden over, så vær så god.

Blir man likevel truet eller på andre måter overvåket uten grunn bør du ta tips nummer 2 til etterretning. Det er de som er lovens lange arm og som skal beskytte deg mot farer og inntrengere.

Konklusjon

Føler man seg truet i dagens samfunn så er det politiets sak. Men blir man overvåket på nett, kan man fint begrense tilgangen enkelte har. Med hjelp av et VPN blir surfing anonymisert ved at plasseringen din skjules. Dessuten vil man slippe de utrolig irriterende reklamene som stadig dukker opp, og som liksom vet hva som interesserer deg.