Når man surfer på nett må man være klar over at den datatrafikken man lager vil bli analysert av ”bots” og mennesker. Det betyr at de kan finne ut:

• Hvor du er
• Hvilken aldersgruppe du er
• Hvilket kjønn du er
• Hva slags nasjonalitet du har
• Hva du liker å søke på
• Hvor lenge du er på ulike nettsider

Da internett er verdens største marked for annonser, er disse dataene svært viktig. Når dessuten flere og flere velger å handle via internett, jo da blir det også mer interessant å prøve å lykkes på nett. Både for store selskaper, men også for mindre og mellomstore.

Det er mange som misliker å bli overvåket til de grader. Man trenger ikke være kriminell for å føle det. Mange mener det strider mot menneskekonvensjonene.

Skal du ha lov til å spille på Casino uten at myndighetene bryter inn?

Det som kan løse problemet er VPN.

Hva er VPN?

Dette er et avgrenset virtuelt og privat nettverk. Det høres kanskje ut som en floskel, men faktum er at dersom man skal kunne få ut noe informasjon fra denne type surfing på nett, så må man klare å løse krypteringer som ennå ingen har klart.

Man vil surfe akkurat som før, men fordi internettet ikke klarer å lese hvem du er, hvor du bor eller hvilke sider som har blitt surfet på, så vil det forbli anonymt. Det er fordi alt går gjennom en beskyttet vegg uten mulighet til å trenge inn.

Er det for godt å være sant? Vel, VPN vil trygge ditt privatliv.

For har egentlig en butikk noe med om du ser på produktene deres, eller har trenger søkemotoren å legge fram et tilpasset utvalg reklamer basert på din datatrafikk?

For er internett noe fast eller er det dynamisk i forhold til hvem som surfer?

Ingen ville tro det var mulig bare for noen år siden, men at internett til og med avlytter deg, er visstnok sant. Og hvordan har de fått lov til det? Vel, har du lest alle ”hundreogørti” sidene som kommer med hver oppdatering? Faktum er vel at ingen har det, så hvor man har godkjent oppgraderingen av dataen som avlyttingsenhet, det vet ikke engang vi.

Få gratis VPN for teste ut forskjellen

Det er kanskje lurt å ta fram uttrykket om at det finnes ikke noe som en gratis lunsj. Vel, det samme gjelder også for VPN nett. Vel, ikke helt. Men det er ofte to ulemper med gratis VPN:

• Begrenset databruk
• Ikke gratis over tid
• Koster over viss mengde databruk
• Man kan bli overvåket

Man vil som regel finne gratis VPN på mange søkemotorer som vil få nye kunder. Men om man ikke leser innskriften godt, vil man ikke få med seg at det er snakk om en gratis prøveperiode eller at man skriver under på at de kan dele data med tredjepart.

F-Secure, alternativ til gratis VPN

Det er spesielt noen VPN som passer til norske brukere. Det er blant annet fordi plattformen er utmerket tilpasset for norske forhold. Kundeservice, nettside og priser er på norsk.

F-Secure er den mest omfattende plattformen som tilbyr anonym surfing med VPN. For en fast årlig sum vil man kunne få sikret opp til 7 enheter fra samme konto.

Man får med gratis skanning av datamaskin og ruter, og kan prøve tjenesten i 30 dager.

Velger man gratis VPN med F-Secure vil man ha trygg surfing uten fare for tap av personopplysninger og lignende. Bilder, innhold og viktige elementer forblir totalt beskyttet.